System för fasadunderhåll och fönsterputs

System för fasadunderhåll och fönsterputs

NUAB fallskydd blev kontaktad av PEAB gällande projektering och installation av fallskyddslösning vid ombyggnationen av Uppsala stadshus. Med ombyggnationen så skapades bland annat ett stort Atrium där man har en hel del fönster som sedan behöver kunna underhållas/ putsas utifrån. Därför behövde man installera ett fallskyddssystem som löper runt hela Atriumet. Med hjälp av underlag och ritningar från PEAB kunde vi ta fram ett anpassat system där man med s.k. rope access arbete kan utföra underhållet på fönstren. De som utför fönsterputsning arbetar fritt hängande i systemet och med hjälp av glidlås som löper på skenan och tillhörande fallskyddsutrustning kan man på så sätt utföra underhållet runt hela Atriumet.

NUAB Fallskydd Kommenterar

Vad har ni haft för uppgift i projektet?

  • Vi har installerat ett fallskyddsystem på 163 meter som löper runt hela Atriumet där det är en stor mängd fönster som behöver putsas. Från tillträdets förankringspunkt tar man sig ut på skensystemet och kan arbeta fallskyddat hela vägen runt, säger Marcus Thelin, Fallskyddsspecialist för NUAB Fallskydd.

Hur har arbetet gått?

  • Allt har gått enligt plan. PEAB verkar nöjda med installationen, det är ett säkert system och underhållet av fönstren blir smidigt och betydligt billigare än om man måste bygga ställning eller använda mobila arbetsplattformar eller motsvarande. Vi har hunnit med den årliga kontrollen och där såg allt bra ut. Det viktigaste är ju att ingen ramlar ner och gör sig illa, säger Thelin.

Författare

Fler nyheter

Dela vidare artikeln

Facebook
LinkedIn